Chromosomy Y tatusia i mitochondria mamusi

Chromosomy Y tatusia i mitochondria mamusi Niektóre odchylenia w chromosomie Y, który znajduje się wyłącznie u mężczyzn, przysporzyły dalszego poparcia tezie doktor King i doktor Owen. Dodatkowe wsparcie pochodzi z odchyleń w DNA przenoszo­nych na subkomórkowych (mniejszych niż komórka) strukturach zwa­nych mitochondriami, które zawierają własne DNA i przekazywane są potomstwu przez zapis genetyczny matki. Przyjrzyjmy…

Continue Reading...

Rodzaj ludzki

Rodzaj ludzki Rodzaj ludzki zasiedla ziemię Gdy ludzie zasiedlili całą kulę ziemską, napotkali dużą różnorodność warunków środowiska i lokalnej żywności. Około 20 tys. lat temu lu­dzie z Afryki dotarli do Syberii, a zaledwie 12 tys. lat temu przeszli na Alaskę i kontynent północnoamerykański. W czasie gdy poszuki­wali sposobów utrzymania się przy życiu i dalszego rozwoju…

Continue Reading...

Krótka historia początków ludzkości na ziemi

Krótka historia początków ludzkości na ziemi Zycie na ziemi zaczęło się kilka miliardów lat temu, a dinozaury wy­ginęły mniej więcej 65 milionów lat temu. Około 4 milionów lat temu nasi praludzcy przodkowie zaczęli się poruszać w pozycji wyprosto­wanej, rozwinąwszy się na tyle, by odróżniać się od naszych naj­bliższych krewnych, goryli i szympansów. A dwa miliony…

Continue Reading...

Pełny obraz

Pełny obraz Jedzenie niczym z koryta, skrajne odchylenie w naszym sposobie od­żywiania, przyczyniło się do zaburzenia równowagi pomiędzy dietą i genami. Nie można na nie patrzeć oddzielnie, ale musi być rozpatry­wane w kontekście zbyt niskiej aktywności, ograniczonej i monoton­nej diety, zmniejszonego spożycia błonnika i wspomagających zdrowie substancji z żywności roślinnej oraz zwiększonego spożycia cukrów rafinowanych…

Continue Reading...

Dlaczego kobiety mają więcej tkanki tłuszczowej niż mężczyźni?

Dlaczego kobiety mają więcej tkanki tłuszczowej niż mężczyźni? Dlaczego tak się dzieje, że kobiety mają więcej tkanki tłuszczowej przy danej masie ciała niż mężczyźni, nawet jeśli zjadają mniej pożywienia? Kobiety z reguły posiadają mniej tkanki mięśniowej niż mężczyźni tego samego wzrostu. Mięśnie spalają około 31 kalorii na kilogram dzien­nie, tkanka tłuszczowa zaś bardzo niewiele. Typowa…

Continue Reading...

Zespół napadowego jedzenia

Zespół napadowego jedzenia Co jest bodźcem do napadowego jedzenia? Głównym powodem są przy­jemne sygnały wysyłane do mózgu, gdy żołądek wypełnia się żywnością. W tym samym czasie twój mózg radzi sobie z sygnałami stresu, które pierwotnie istniały po to, by umożliwić ucieczkę przed drapieżnikiem lub wyostrzyć zmysły w chwili zagrożenia. Miało to sens w czasach pierwotnych,…

Continue Reading...

Produkty-pułapki a stres

Produkty-pułapki a stres Przez ostatnie 20 lat pracy z osobami mającymi nadwagę zebrałem sporo wiedzy o tym, jakie produkty ludzie stosują do celów innych niż zaspokojenie głodu, takich jak obniżenie stresu. Żywność taką na­zywam „produktami-pułapkami”, ponieważ badania wiążą łaknienie tych produktów z określonymi czynnikami stresującymi i sygnałami hormonów gruczołu nadnerczy, które wynikają ze stresu. Wielu…

Continue Reading...

Serotonina, hormon szczęścia

Serotonina, hormon szczęścia Kolejny dobrze poznany system obejmuje serotoninę, neuroprzekaźnik wytwarzania przyjemności. Serotonina jest produkowana z ami­nokwasu, tryptofanu, ale by działać, tryptofan musi dotrzeć do mó­zgu. Tryptofan jest transportowany do mózgu przez tak zwaną barierę krew-mózg. W rzeczywistości bariera jest błoną wytworzoną z cienkich tkanek usianych wyspecjalizowanymi białkami. Białka te przerzucają narkotyki i aminokwasy z…

Continue Reading...

Dopomina i uzależnienie od żywności

Dopomina i uzależnienie od żywności Przez długi czas uznawano, że alkoholizm i uzależnienie od narkoty­ków mają pewne podstawy w genach. Choć nie ma żadnych objawów zespołu odstawienia, gdy przestajesz jeść przekąski, istnieją czysto uzależniające aspekty wielu nawyków żywieniowych. Miłe wrażenie daje ogrzanie ciała, gdy jest zimno, czy ochłodzenie, gdy jest ciepło: dużo przyjemności jest też…

Continue Reading...

Rosnący amerykański talerz

Rosnący amerykański talerz W ostatnich 20 latach wielkość typowego amerykańskiego talerza obia­dowego została zwiększona z 25 do 35 cm. Dlaczego restauratorzy chcą podawać swym klientom więcej żywności? Czy nie byłoby lepiej podać im mniejsze porcje wysokobłonnikowych produktów? Nie, ponieważ w restauracji żywność jest najmniej kosztownym elementem. Podsta­wowy koszt w restauracji stanowi praca, wynagrodzenie dla tych,…

Continue Reading...

Nauka o modyfikowaniu smaku

Nauka o modyfikowaniu smaku Producenci żywności podnieśli modyfikowanie smaku do rangi nauki. Pojawili się naukowcy do spraw odżywiania, specjalizujący się w ba­daniach smaku, z których wielu pracuje dla przemysłu żywieniowego. Istnieją pewne przesłanki, że postrzeganie smaku różni się w różnych grupach etnicznych, a u poszczególnych osób występują dziedziczne różnice w możliwościach odczuwania smaku określonych testowych…

Continue Reading...

Walka o twoje kubki smakowe

Walka o twoje kubki smakowe Preferowanie przyjemnych, słodkich smaków jest dla nas naturalne. Na­sze geny były pierwotnie nastawione na wyszukiwanie takich smaków w owocach i warzywach. Ewolucja kulturalna zapoczątkowała rozwój metod koncentracji cukrów i umiejętność produkowania sztucznych słodzików, które są bardziej słodkie niż jakikolwiek naturalny cukier. Nasze genetyczne skłonności do słodkiego smaku nie zmieniły się,…

Continue Reading...

Wyśmienicie smakuje, mniej syci

Wyśmienicie smakuje, mniej syci Dlaczego jedzenie tak łatwo wymyka się spod kontroli, gdy tylko mamy pod dostatkiem wysokotłuszczowych, wysokosłodzonych przekąsek? Otóż dlatego, że wspaniale smakują i są mniej sycące. Przemysł spożywczy nieustannie próbuje znaleźć taki poziom słod­kości, goryczy, słoności i kwaśności, by jego produktom nie można było się oprzeć. Smak słodki jest tym przyjemniejszy, im…

Continue Reading...

Jedzenie

Jedzenie Jedzenie bez uczucia głodu Gdy tylko sami zaczynamy wybierać pokarmy, skłaniamy się w kie­runku tych produktów, które są smaczne i wygodne. Zaczynamy jeść nie wtedy, kiedy jesteśmy głodni, lecz wtedy, gdy wynika to z rozkładu dnia lub w sytuacjach związanych z życiem towarzyskim. Czasem jemy z nudy, samotności lub ze smutku. Pragnienie, by jeść…

Continue Reading...

Zadziwiająca komórka tłuszczowa

Zadziwiająca komórka tłuszczowa Prawdopodobnie myślisz, że twoje komórki tłuszczowe są po pro­stu miejscami, w których gromadzi się tłuszcz, ale zaskoczy cię pewnie, gdy dowiesz się, że odgrywają one kilka kluczowych ról w twym organizmie, w tym: Wydzielają hormony prozapalne, zwane cytokinami, które chro­nią twój organizm przed infekcjami, ale ich nadmiar przyczynia się do powstania stanów…

Continue Reading...

DNA i język czterech zasad

DNA i język czterech zasad DNA znajduje się w każdej komórce twojego organizmu, jako część długiego łańcucha składającego się z czterech różnych, choć blisko związanych, jednostek zwanych „zasadami DNA’. Są cztery różne zasady, A, T, G oraz C, tworzące biologiczny alfabet, który organizm może odczytać, aby programować produkcję określonych białek. Program dla każdego białka zwany…

Continue Reading...

Od beżu do tęczy kolorów

Od beżu do tęczy kolorów Nawyki, czy to dobre czy złe, są nam znane, dostarczają przyjemności i osłaniają nas przed atakami codziennych stresów. Ponieważ poziom stresu w naszym życiu rośnie, także jedzenie pod wpływem stresu jest zjawiskiem coraz powszechniejszym. Rozwój restauracji typu steak-houses, restauracji z daniami na wynos i ciągły wzrost popularności znanych nam hamburgerów…

Continue Reading...

Jaki jest kolor twojej diety?

Jaki jest kolor twojej diety? Istnieje tradycja nadawania diecie koloru beżu. Odkryte w Krajach Żyznego Półksiężyca beżowe zboża, takie jak pszenica, zapewniały niezawodne źródło kalorii – ale nic za darmo. Starożytni Egipcja­nie stosowali beżową, opartą na zbożach dietę, ale kiedy odkopane zostały mumie egipskie, wykazywały one niezwykle dużo oznak artretyzmu, cukrzycy i nowotworów. Dawni rolnicy…

Continue Reading...

Chińskie czerwone drożdże ryżu

Chińskie czerwone drożdże ryżu Czerwone drożdże były typowym składnikiem chińskiej diety przez setki lat, a jako produkt rolny zostały wpisane na listę USDA w roku 1920. Zawierają substancje zwane monakolinami, z których jedna jest identyczna z mewinoliną (lowastatyną), jednym z najczęściej przez ostatnie 20 lat sprzedawanych na świecie leków obniżających poziom cholesterolu. Za kilka groszy…

Continue Reading...

Echinacea

Echinacea Zanim antybiotyki stały się popularne, w amerykańskich aptekach do lat pięćdziesiątych XX w. na zwykłe przeziębienia sprzedawano echinaceę, czyli jeżówkę. Uważa się, że wzmacnia ona funkcje odpor­nościowe organizmu. Do rodziny echinacea należy jeżówka purpuro­wa, rosnąca na obrzeżach pól kukurydzy na Środkowym Zachodzie, ale kilka odmian echinacea jest obecnie uprawianych na sprzedaż, jako ziołowe suplementy…

Continue Reading...

Kwas alfa liponowy

Kwas alfa liponowy. W badaniach przeprowadzonych na University of California w Berkeley wykazano, że ten antyutleniacz spowalniał starzenie myszy laboratoryjnych. Ponieważ występuje on w żywności w bardzo niewielkich ilościach, sensowne jest przyjmowanie suplementu kwasu alfa liponowego. Stosuj 20 do 50 mg dziennie przy ogólnie dobrym stanie zdrowia; przy cukrzy­cy możesz przyjąć od 300 do 600…

Continue Reading...

Zielona herbata

Zielona herbata powstrzymuje również rozwój naczyń krwio­nośnych w komórkach nowotworowych, powstrzymując w ten sposób rozrost guzów i rozprzestrzenianie ich w organizmie. Wie­le firm farmaceutycznych opracowuje w tym celu drogie środki, nazywane inhibitorami angiogenezy. Raz podane pacjentowi cho­remu na raka muszą być stosowane przez całe życie. Zatem na­turalne, mniej kosztowne produkty, wydają się lepsze niż drogie…

Continue Reading...

Suplementy witamin

Oto cztery podstawowe suplementy witamin uzupełniające tak zwa­ne cztery podstawowe grupy żywności. Mam nadzieję, że pewnego dnia wszystkie witaminy, minerały i inne związki ochronne, jakich potrzebujesz, znajdą się w spożywanej żywności. Do tego czasu wy­mienione powyżej preparaty uzupełniające dietę są mocno popiera­ne przez nauki zajmujące się odżywianiem. Poza tymi suplementami są jeszcze inne, z których…

Continue Reading...

Grupa niezbędnych witamin i minerałów

Grupa niezbędnych witamin i minerałów Tabletka multiwitaminowa/multimineralna zawierająca 400 pg kwasu foliowego, około 5000 j.m. witaminy A, przy czym połowę w postaci beta-karotenu, 45 do 60 mg witaminy C, około 15 do 30 j.m. witaminy E, 20 mg cynku z 3 mg miedzi i witaminy z gru­py B w ilościach zbliżonych do zalecanej dziennej dawki…

Continue Reading...

Tabletki i produkty spożywcze

Tabletki i produkty spożywcze Przez ostatnie pięćdziesiąt lat zgodnie z uznaną wiedzą medyczną­ (oraz z tym, czego uczono mnie na wydziale medycyny dwadzieścia pięć lat temu) twierdzono, że wszystko, czego potrzebujesz do zdrowego odżywiania, możesz uzyskać z czterech podstawowych grup żywności. Okazało się to nieprawdą. W rzeczy­wistości, ponieważ większość Amerykanów zwykle ich nie spożywa, gorzkie…

Continue Reading...

Pragnienie

Pragnienie jest doskonałym wskaźnikiem, ile płynów potrzebu­jesz, a jeśli podczas treningu nie pocisz się nadmiernie, wystarczy zaspokoić pragnienie wodą. Nie potrzebujesz specjalnych napoi dla sportowców. Aby sprawdzić, ile wody potrzebujesz, zważ się przed i po ćwiczeniach. Na każde pół kilograma utraconej masy ciała wypij dwie szklanki wody. Jeśli po ćwiczeniach nie masz ochoty na jedzenie…

Continue Reading...

Planowanie posiłków przed ćwiczeniami i po

Planowanie posiłków przed ćwiczeniami i po Ciężko jest wykonywać ćwiczenia, gdy organizm trawi pokarm, i rów­nie ciężko jest ćwiczyć, gdy pominie się ostatni posiłek. Istotne jest więc, by zachować ostrożność przy wyborze pożywienia zarówno przed ćwiczeniami, jak i po. Jeżeli zjesz zbyt dużo, twoje jelita będą odbierać mięśniom część przepływającej krwi, co może doprowadzić do…

Continue Reading...

Wyciskanie ciężaru nogami

Wyciskanie ciężaru nogami na suwnicy lub przysiady. To ćwiczenie pomoże ci zbudować duży mięsień czworogłowy znajdujący się w górnej części uda. Jest to mięsień, który stabilizuje kolana i któ­ry, po rozbudowaniu, najlepiej podniesie metabolizm. Połóż sto­py na maszynie do wyciskania i ‘odpychaj od siebie. Zacznij od obciążenia, przy którym czujesz się komfortowo, i zwiększaj je…

Continue Reading...

Ćwiczenia mięśni grzbietu

Ćwiczenia mięśni grzbietu. Są one wykonywane z wykorzystaniem długiego drążka, zwykle podwieszonego do bloczka nad głową. Rozłóż ręce w równych odległościach na drążku i usiądź na ławecz­ce. Odchyl się o około 10° do tyłu i ściągnij drążek prosto na dół do swojego mostka, wypinając się do drążka, gdy niemal styka się z twoją klatką piersiową….

Continue Reading...

Trening obwodowy przy budowaniu i utrzymaniu masy mięśniowej

Trening obwodowy przy budowaniu i utrzymaniu masy mięśniowej Trening obwodowy jest rodzajem treningu siłowego, w którym prze­chodzisz od jednego ćwiczenia do drugiego z krótką chwilą odpoczyn­ku pomiędzy ćwiczeniami. Szybsze ruchy i stosowanie mniejszych obciążeń mogą poprawić stan zdrowia i wytrzymałość serca, wolniej­sze zaś ruchy i większe ciężary pomagają zwiększać siłę i budować masę mięśniową, przyspieszając…

Continue Reading...

Uzależnij się od zdrowych nałogów

Uzależnij się od zdrowych nałogów Takie nawyki trudno wprowadzić, ale łatwo je utrzymać, gdy już raz się wciągniesz. Nazywam je jedynymi „zdrowymi” uzależnieniami. Za­cznij od rozciągania przed ćwiczeniami. Pomaga ono ustrzec mięśnie przed urazami nawet podczas spokojnych ćwiczeń aerobowych. Jeżeli nie wiesz, jak ćwiczyć, skorzystaj z książki na temat rozciągania lub poproś instruktora fitness, by…

Continue Reading...

Dobra forma dzięki fitness

Dobra forma dzięki fitness Najprostsze sposoby na zwiększenie spalania kalorii są łatwe. Wchodź po schodach, zamiast jeździć windą za każdym razem, gdy masz do przejścia trzy piętra lub mniej. Spacer po obiedzie może pomóc w tra­wieniu i poprawić nastrój tak samo jak spalić kalorie. Innymi mało obciążającymi zajęciami mogą być przyjemne czynności, które lubisz, takie…

Continue Reading...

Budowanie masy mięśniowej

Budowanie masy mięśniowej Gdy ćwiczysz z obciążeniem, poprawiasz swój stan zdrowia, budując komórki mięśniowe. Proces budowania nowych białek mięśni wymaga sygnałów nerwowych, które są wielokrotnie przesyłane do włókien mięśniowych, gdy powtarzasz dane ćwiczenie w poprawny sposób. Podczas rozciągającej części ruchu mięśnia (w przypadku ćwiczenia mięśnia bicepsa dzieje się to przy ruchu w dół) twoje mięśnie…

Continue Reading...

Jedzenie w czasie spotkań rodzinnych i w okresie świątecznym

Jedzenie w czasie spotkań rodzinnych i w okresie świątecznym Okres świąteczny może być doskonałą okazją do wprowadzenia w gro­nie rodziny większego urozmaicenia w żywieniu i zerwania z pew­nymi starymi nawykami. Poniżej podaję kilka sugestii dotyczących najważniejszych świąt: Święto Dziękczynienia, Wielkanoc i Boże Narodzenie. Zaproś rodzinę na kilka nowych dań warzywnych. Zjedzcie białe mięso indycze lub…

Continue Reading...

Poszerzanie monotonnej diety

Poszerzanie monotonnej diety Szacunki są różne, ale średnio tylko 20 procent Amerykanów zjada więcej niż 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Choć nie brzmi to zbyt dobrze, jest nawet gorzej, niż się wydaje. Po prostu porcja nie jest tak duża. Przedstawiam tu oficjalne definicje pojedynczej porcji, w celu rozszerzenia ogólnych wskazówek, które podałem wcześniej: 1…

Continue Reading...

Odkryj świat roślin jadalnych

Odkryj świat roślin jadalnych Na ziemi istnieje ponad 150 000 jadalnych gatunków roślin, na naszej liście Kodu Kolorów znalazło się około 60. Choć jest to duży postęp w porównaniu z kilkoma porcjami dzien­nie spożywanymi przez przeciętnego Amerykanina, to jeszcze długa droga, by uzyskać ponad 800 rodzajów zjadanych przez myśliwego-zbieracza. Żywność roślinna obejmuje zarówno przyprawy, orzechy…

Continue Reading...

Dziurawiec

Dziurawiec Od czasów starożytnych dziurawiec ma opinię pomagającego chronić przed złymi duchami, ale w ostatnim czasie udowodniono, że jest sku­teczny w przypadku powszechnych depresji, które szerzą się w naszym społeczeństwie. Od XVII wieku zielarze stosowali dziurawiec w tym celu, ale jego medyczne zastosowanie do gojenia ran, jako środek mo­czopędny i przy uciskach nerwów, na przykład…

Continue Reading...

Waleriana, kozłek lekarski

Waleriana, kozłek lekarski Nazwa „waleriana” pochodzi z łaciny i oznacza „być zdrowym”. Mó­wi się, że ma właściwości uspokajające, i zwykle jest stosowana ja­ko środek nasenny. Została opisana przez Greków i Rzymian, według których roślina ta pochodzi z Europy Północnej. Waleriana ma prze­nikliwy zapach, dla niektórych nieprzyjemny, podobny do przepo-conych skarpet na sali gimnastycznej. Zapach pochodzi…

Continue Reading...

Kawa

Kawa kawa Kawa kawa był przez wieki używany bezpiecznie w społecznościach Polinezji. Jego oficjalna łacińska nazwa brzmi Piper methysticum, co znaczy „pieprz odtruwający”. Został odkryty podczas drugiej wypra­wy kapitana Cooka na morza południowe w roku 1772. W ziołolecz­nictwie europejskim kawa kawa był stosowany w łagodnych stanach lękowych, przy napięciach nerwowych, napięciu mięśni oraz delikatnej bezsenności….

Continue Reading...

Miłorząb dwuklapowy

Miłorząb dwuklapowy Drzewo miłorzębu jest liczącym 150 milionów lat dinozaurem w świe­cie roślin i należy do najstarszych żyjących gatunków na ziemi. Drze­wa te prawie wyginęły w epoce lodowcowej, jednak dzikie stanowiska drzew przetrwały na obszarach Chin. Masowy wyrąb lasów niemal doprowadził do ich wytrzebienia, ale zgodnie z legendą zostały ocalone przez chińskich mnichów, którzy uważali…

Continue Reading...

WIEK DOJRZEWANIA PSYCHICZNEGO

WIEK DOJRZEWANIA PSYCHICZNEGO Wiek ten związany jest z intensywnym rozwojem funkcji układu nerwowego, który stanowi materialne podłoże procesów psychicznych. W wieku 14 — 18 lat doskonalą się formy myślenia młodzieży, co przejawia się już w zainteresowaniach teoretycznych, dotyczących problemów naukowych, społecznych, moralnych i innych. Jest to niewątpliwie okres trudny, nie wolny od konfliktów wewnętrznych i…

Continue Reading...

Wytyczne dotyczące dobowego regulaminu zajęć i czynności

Wytyczne dotyczące dobowego regulaminu zajęć i czynności Uregulowany tryb życia, polegający między innymi na: zapewnieniu dostatecznej, odpowiedniej dla danej fazy rozwojowej liczby godzin snu; unormowaniu czasu przyjmowania posiłków, jak również właściwego dla danego wieku ucznia składu ilościowego i jakościowego pokarmów; zorganizowaniu wypoczynku dziennego i rozrywek z przebywaniem na świeżym powietrzu; Stworzeniu warunków do zachowania spokoju…

Continue Reading...

Wiek dojrzewania biologicznego

WIEK DOJRZEWANIA BIOLOGICZNEGO (12-16 LAT) Wiek dojrzewania biologicznego cechuje w pierwszym okresie przyspieszenie wzrostu ciała. Obniżenie tempa wzrostu następuje .dopiero po osiągnięciu dojrzałości płciowej. U chłopców rozrasta się przede wszystkim pas barkowy i górna część klatki piersiowej. U dziewcząt rozrasta się pas miedniczny oraz w charakterystyczny sposób odkłada się tkanka tłuszczowa, głównie na piersiach i…

Continue Reading...

Dziecko

Dziecko powinno być odpowiednio przygotowane do przejścia ze środowiska rodzinnego do grupy społecznej środowiska szkolnego W domu stanowi ono często główny ośrodek zainteresowania, szczególnie gdy jest jedynakiem. W klasie staje się jednym z wielu i nie zawsze potrafi się dostosować do nowej sytuacji. Męczy je i nuży dyscyplina szkolna, pewna monotonia dnia szkolnego, brak ruchu…

Continue Reading...

WIEK SZKOLNY

WIEK SZKOLNY Dziecko we wcześniejszym okresie szkolnym cechuje duża dynamika rozwoju fizycznego i psychicznego. Przyrost wzrostu wynosi przeciętnie ok. 5 cm rocznie, przyrost wagi średnio 2—2,5 kg. W związku z intensywnym rozwojem mięśni, kości i stawów, młody ustrój: narażony jest na wady i zaburzenia statyki, jak np. skrzywienia kręgosłupa, nieprawidłową postawę, płaskie stopy i inne….

Continue Reading...

Sprzyjający klimat uczuciowy

Sprzyjający klimat uczuciowy Polegający na możliwości zrealizowania dążeń i potrzeb dziecka w miarę jego wzrastania, otoczenie go racjonalną opieką (bezpieczeństwo), kształtowanie umysłowe, uczuciowe i społeczne (gry i zabawy zbiorowe) oraz zabezpieczenie prawidłowego odżywiania się i wypoczynku (snu) są w tym okresie najważniejsze. Wiek ten cechuje podobnie jak i poprzedni szybki rozwój ruchowy oraz opanowanie umiejętności…

Continue Reading...

OKRES WCZESNEGO DZIECIŃSTWA (DO 3 LAT)

OKRES WCZESNEGO DZIECIŃSTWA (DO 3 LAT) Okres ten obejmuje pierwsze kontakty dziecka ze światem zewnętrznym. Właściwa postawa rodziców wobec dzieci powinna być oparta na znajomości potrzeb rozwojowych tak fizycznych, jak i psychicznych szybko wzrastającego organizmu. Rozwój fizyczny dziecka jest początkowo bardzo intensywny. Zdrowe i prawidłowo rozwijające się dziecko uzyskuje pod koniec okresu niemowlęcego, czyli po…

Continue Reading...

Na rozwój psychofizyczny dziecka mają wpływ różnorodne czynniki

Na rozwój psychofizyczny dziecka mają wpływ różnorodne czynniki Stwierdzono ujemny wpływ na zdrowie dziecka niektórych czynników występujących w okresie ciąży u matki, jak przykre przeżycia emocjonalne, przebycie niektórych chorób, zwłaszcza zakaźnych (np różyczka), choroby weneryczne, urazy mechaniczne okolicy brzucha i inne. Dobry stan zdrowia matki przed zajściem w ciążę i podczas a także stan zdrowia…

Continue Reading...

Na organizm człowieka działają stale liczne bodźce

Na organizm człowieka działają stale liczne bodźce Często przekraczające jego możliwości adaptacyjne. Jest to szczególnie ważne w epoce współczesnej, gdy wiek znajduje się przez znaczną część dnia w stanie dużego nerwowego i gdy wymaga się od niego stałej koncentracji Rosnące z dnia na dzień tempo życia grozi, pomimo ułatwień technicznych, ciągłymi niebezpieczeństwami. Niezaspokojona coraz to…

Continue Reading...

POJĘCIE ZDROWIA I CHOROBY

POJĘCIE ZDROWIA I CHOROBY Pojęcie to, chociaż tak często używane, nie jest łatwe do zdefiniowania. Dokładne podanie granicy pomiędzy zdrowiem a chorobą, pomiędzy stanem normalnym a patologicznym jest przy obecnym stanie wiedzy bardzo trudne lub nawet niemożliwe. Umownie przyjmujemy, że określona sprawność funkcji fizjologicznych organizmu mierzona metodami klinicznymi lub próbami laboratoryjnymi jest miernikiem stanu zdrowia….

Continue Reading...

Współczesne metody rozpoznawania nowotworów

Współczesne metody rozpoznawania nowotworów Badania mikroskopowe wycinków lub usuniętych chorych narządów pozwalają określić cechy chorobowe tkanki i wybrać metodę leczenia. Badania radiodiagnostyczne, podstawowe w badaniach przewodu pokarmowego, klatki piersiowej, dróg moczowych i kości. Ostatnio wprowadzona tomografia komputerowa poprzeczna wyeliminowała agresywność i ryzyko metod starych, dając znacznie rozleglejszą wiedzę o zmianach chorobowych i ich stosunku do…

Continue Reading...

Badania wziernikowe: endoskopia

Badania wziernikowe: endoskopia To oglądanie narządów zgłębnikiem i pobieranie rozmazów i wycinków. Można przebadać żołądek i dwunastnicę, górny odcinek jelita cienkiego i znaczną część jelita grubego oraz drogi żółciowe. Fiberoskopia — poza oceną narządu i pobieraniem tkanki do badania można wykonać drobne zabiegi, jak wycięcie polipa, kamieni z dróg żółciowych. Można rozpoznać nawet drobne zmiany…

Continue Reading...

Metody hormonoterapeutyczne

Metody hormonoterapeutyczne Wzrost niektórych nowotworów (raka sutka, gruczołu krokowego,gruczołu tarczycy, macicy i białaczka) zależy od stanu hormonalnego organizmu. Sposoby leczenia: farmakologiczne, tj. przez podawanie odpowiednich leków, chirurgiczne, przez usunięcie ustrojowych źródeł hormonów, zniszczenie gruczołów dokrewnych promieniowaniem jonizującym. Metody immunoterapii Chirurgia, radioterapia i chemioterapia powodują obniżenie odporności bariery immunologicznej. Leczenie polega na obronie chorego przed tą…

Continue Reading...

Opieka nad przewlekle chorym

Opieka nad przewlekle chorym Opieka nad chorym jest konieczna także w przypadku nieskuteczności leczenia (zaawansowanie choroby) lub niemożności leczenia. Dolegliwości pacjentów są różne, w zależności od umiejscowienia nowotworu. Postępowanie łagodzące dolegliwości polega na: leczeniu bólu (środki farmakologiczne lub neurochirurgia), leczeniu powikłań zapalnych, wykonywaniu zabiegów odbarczających (np. założenie sztucznego odbytu) i innych, pielęgnowaniu i odpowiednim odżywianiu…

Continue Reading...

Metody chemioterapeutyczne

Metody chemioterapeutyczne Leczenie polega na zniszczeniu wszystkich komórek nowotworowych organizmu. Nie rozwiązano jeszcze problemu nadmiernego działania chemioterapii na tkanki zdrowe. Objawy ujemne to: złe samopoczucie, nudności, wymioty, spadek białych i czerwonych krwinek, po niektórych lekach wyłysienie. Każda chemioterapia może dać powikłania, dlatego jej stosowanie rozpatruje się indywidualnie, biorąc pod uwagę wszystkie przeciwwskazania i stan ogólny…

Continue Reading...

Metody leczenia

Metody leczenia W onkologii stosowane są obecnie następujące metody leczenia: chirurgiczne, napromieniowanie, chemiczne, hormonalne. METODY CHIRURGICZNE były i są najpowszechniejszymi metodami leczenia nowotworów. Udoskonalenie metod zwiększyło efektywność leczenia. Wprowadzono nowe sposoby: elektrochi- rurgię, kriochirurgię (zamrażanie tkanek), promienie laserowe. Nie każdy nowotwór i nie wszystkie jego stadia nadają się do leczenia chirurgicznego. Rozległość procesu chorobowego, jego…

Continue Reading...

Metody radioterapeutyczne

Metody radioterapeutyczne są drugim sposobem leczenia nowotworów złośliwych. Energia promieniowania jonizującego pochłaniana przez tkankę nowotworową niszczy ją. Niestety występują uszkodzenia popromienne tkanek okalających. Nowotwory mogą mieć wysoki lub średni stopień wrażliwości na promieniowanie. W leczeniu wykorzystuje się aparaty rentgenowskie, radiopierwiastki — rad, kobalt, cez, iryd. Skuteczność tej metody w chorobie wykrytej zbyt późno zmniejsza się….

Continue Reading...

Jak rozróżniać guzki?

Jak rozróżniać guzki? Wiele kobiet narzeka, że trudno im rozróżnić guzki zawsze występujące w ich piersiach od tych „nienormalnych”, mogących oznaczać tworzący się nowotwór. Najlepszym sposobem jest takie zapoznanie się ze swoim biustem, jak z własną twarzą. Gdy myjesz bądź kremujesz twarz, twoje palce natychmiast odczuwają każdą zmianę, krostkę, wyprysk, guzek bądź włosek. Zapoznanie się…

Continue Reading...

Z jakim lekarzem należy się skontaktować?

Z jakim lekarzem należy się skontaktować? Jeśli zauważysz coś niepokojącego, skontaktuj się z lekarzem z przychodni (lub swoim prywatnym lekarzem). On powinien udzielić ci wskazówek i informacji, a następnie odesłać cię do specjalisty. Nigdy nie ukrywaj i nie wstydź się swoich dolegliwości. Tylko wtedy, gdy szybko dostaniesz się „w ręce” lekarza specjalisty, masz duże szanse…

Continue Reading...

Profesjonalne badanie piersi

Profesjonalne badanie piersi Specjalista, lekarz doświadczony, wykona to badanie kciukiem i dodatkowo zbada twoje węzły chłonne. Ponadto lekarz zada ci prawdopodobnie pytania dotyczące chorób w twojej rodzinie. Dane dotyczące zdrowia twojej rodziny mogą się okazać bardzo pomocne, lekarz staje się bowiem „detektywem”, starając się zebrać jak najwięcej informacji. Istotne jest określenie stopnia ryzyka zapadnięcia na…

Continue Reading...

Dobra metoda – mammografia

Dobra metoda – mammografia Mammografia uważana jest obecnie za najlepszy sposób wykrycia choroby, nie jest jednak niezawodna. Mimo stosowania sprzętu najnowszej generacji, nie wykrywa niektórych złośliwych nowotworów wyczuwalnych bez problemów. Jeśli wynik badania mammograficznego jest podejrzany — należy wykonać biopsję. Przy niejednoznacznych wynikach badania mammograficznego i braku zmian w badaniu zewnętrznym, konieczną jest biopsja. Wykonuje…

Continue Reading...

Biopsja igłowa

Biopsja igłowa Badanie metodą biopsji igłowej pozwala ustalić, czy w danym organie nie wystąpiły zmiany patologiczne. Z reguły próbka płynu wysyłana jest do szczegółowego badania, w trakcie którego zostanie postawiona diagnoza. Jeśli miejsce zmian okaże się zbyt zwarte, by pobrać płyn, dokonuje się kolejnej biopsji i pobiera fragment zagrożonej tkanki. Próbkę wysyła się do laboratorium,…

Continue Reading...

Badanie rezonansem magnetycznym

Badanie rezonansem magnetycznym To badanie wykonywane przez godzinę w warunkach przyprawiających o klaustrofobię. Kobieta leży na wąskim łóżku, powoli przesuwającym się przez tunel pola magnetycznego. W ściankach tunelu specjalne urządzenie mierzy, w jaki sposób reagują tkanki na wysyłane sygnały częstotliwości radiowej. Pomiary są prze transformowane przez komputer w szczegółowe fotografie, dzięki czemu każdy „plasterek” tkanki…

Continue Reading...

Proste badanie na raka piersi

Proste badanie na raka piersi Jedną z łatwych metod, które możesz zastosować samodzielnie jest opisana poniżej. Ręce należy skrzyżować przed sobą, następnie wyprostować je, unieść do góry i opuścić w dół. Obie piersi i sutki powinny reagować na ruchy ramion i rąk w ten sam sposób, nie powinny się pojawiać żadne zagłębienia lub marszczenia skóry….

Continue Reading...

Pierwszy kontakt z rakiem piersi

Pierwszy kontakt z rakiem piersi Spójrz w lustro i zwróć uwagę, czy dostrzegasz jakiekolwiek zmiany w wielkości bądź kształcie piersi, w ich budowie lub w budowie skóry. Oczywiście jeśli twoje piersi zawsze różniły się wielkością lub kształtem, nie oznacza to żadnego odstępstwa od normy. Pamiętaj! JAKAKOLWIEK WYRAŹNA ZMIANA JEST WAŻNA (jeśli tylko nie jest ona…

Continue Reading...

Jak wykryć raka piersi?

Jak wykryć raka piersi? „Rak piersi” to pojęcie ogólne, określające odmienne nowotwory, mogące przyjąć ok. 15 złośliwych postaci, objawiających się w różnoraki sposób. Pojawiające się na piersiach guzki i pogrubienia są objawami najszybciej i najpowszechniej odkrywanymi, choć jakiekolwiek odstępstwa od normy mogą okazać się istotne. Zanim dowiesz się więcej o wszelkich możliwych objawach, pamiętaj, iż…

Continue Reading...

Rak piersi

Rak piersi Może myślisz nieraz o zagrożeniu rakiem piersi… i nagle odkrywasz coś, co wydaje ci się podejrzane… Nie wpadaj w panikę. 9 na 10 charakterystycznych objawów raka piersi okazuje się symptomami nieszkodliwych guzów i narośli spowodowanych naturalnymi, cyklicznymi zmianami hormonalnymi. Oczywiście, musisz skontaktować się z lekarzem, jednak słynne powiedzenie: „nie odkładaj do jutra…” (bo…

Continue Reading...

Rehabilitacja psychosomatyczna

Rehabilitacja psychosomatyczna W procesie leczenia ważne jest nie tylko przywrócenie sprawności fizycznej, lecz również złagodzenie trudności psychicznych, społecznych i zawodowych, z jakimi spotka się pacjent. Szczególnymi problemami rehabilitacji są: protetyka twarzowo-szczękowa po chirurgii nowotworów głowy i szyi, fizykoterapia stawu barkowego po usunięciu gruczołów chłonnych szyi, nauka mowy po wycięciu krtani, protetyka sutka i leczenie barku…

Continue Reading...

Budowa mikroskopowa

Budowa mikroskopowa Jest zasadniczym sposobem oceny wyleczenia, ocenia doszczętność zabiegów chirurgicznych i stanowi wytyczne do dalszego leczenia. Umiejscowienie nowotworu również określa szanse wyleczenia. O losach chorego decyduje właściwe leczenie podjęte za pierwszym razem. Jeżeli proponowany sposób leczenia stwarza największe szanse wyleczenia, należy chorego dokładnie o tym poinformować, a także o konsekwencjach leczenia. Przede wszystkim trzeba…

Continue Reading...

Czynniki wpływające na wyniki

Czynniki wpływające na wyniki W Polsce co czwarty chory z nowotworem złośliwym jest wyleczony. Na pewno te wyniki poprawiłoby regularne badanie się ludzi. Czynniki rzutujące na wyniki leczenia: stan zaawansowania nowotworu, jego budowa mikroskopowa, umiejscowienie nowotworu, właściwe i natychmiast podjęte leczenie, stan ogólny chorego. Rozróżnia się cztery stopnie zaawansowania choroby (I-IV). Stopień I i II…

Continue Reading...

Termografia

Termografia Jest to badanie polega na ustaleniu różnicy ciepła utrzymywanego przez tkankę chorą (więcej ciepła) i tkankę zdrową (mniejsza ilość ciepła). Różnica temperatur odczytywana jest na specjalnym filmie pod postacią różnych wzorów. Na podstawie badań przeprowadzonych w USA w latach 70. ustalono, że diagnozy postawione na podstawie termografii były w 47% prawidłowe. Obecnie zaleca się…

Continue Reading...

Badanie ultrasonograficzne

Badanie ultrasonograficzne To badanie wykorzystuje dźwięk — aparat „słyszy echo” wysyłane od wewnątrz. Odmienne tkanki wysyłają różnego rodzaju dźwięki, które następnie przetwarzane są na fale zapisywane na ekranie pod postacią sonogramu. Badanie ultrasonograficzne pozwala wychwycić różnice w dźwiękach wysyłanych przez tkanki zdrową i chorą (w momencie tworzenia się nienaturalnych nagromadzeń w tkance, torbieli itp.). Badanie…

Continue Reading...

Produkty o wysokiej zawartości laktozy

Produkty o wysokiej zawartości laktozy Oto produkty zawierające wysoką ilość laktozy: mleko, lody, wszystkie rodzaje sera (wyłączając 90-dniowy ser natural- ny), kawa rozpuszczalna, kakao i większość napoi czekoladowych, śmietana słodka i kwaśna, desery z kremami i śmietaną. Produkty o niższej zawartości laktozy: chleb, płatki zbożowe, masło, margaryna, serwatka, śmietanka do kawy w proszku, wątróbka, wątrobiana,…

Continue Reading...

Co to jest nietolerancja laktozowa?

Co to jest nietolerancja laktozowa? Nietolerancja laktozowa polega na niemożności przyswajania cukru mlekowego, zwanego laktozą. Laktoza występuje przede wszystkim w mleku oraz w innych produktach pochodzenia mlecznego. Objawy nietolerancji laktozy mogą być dziedziczne lub pojawiają się jako skutek leczenia antybiotykiem lub naświetleniami. W niektórych przypadkach objawy nieprzyswajalności laktozy mogą ustąpić po kilku tygodniach (miesiącach) od…

Continue Reading...

Zboża i produkty mleczne w diecie

Zboża i produkty mleczne w diecie Ustalając dietę dzienną, należy pamiętać nie tylko o warzywach, owocach i mięsie, lecz także o pozycjach zawierających zboże i produkty mleczne. Zboża – 3 razy dziennie należy spożywać potrawy wieloziarniste, ziarna dostarczają bowiem organizmowi dużych ilości witamin oraz protein. Na jeden posiłek wystarczy kromka chleba lub jedna filiżanka odpowiednio…

Continue Reading...

Ustalanie diety

Ustalanie diety Dobrą zasadą w ustalaniu diety jest reguła nieomijania w jadłospisie podstawowych czterech grup pożywienia: Warzyw i owoców – 4 razy dziennie powinieneś zjadać sałatki, gotowane warzywa, surowe lub gotowane owoce, soki. Za każdym razem wystarczy nawet pół filiżanki gotowanych warzyw, owoców lub soków, lub 1 filiżanka surowych owoców bądź warzyw. Mięsa – 3…

Continue Reading...

Co oznacza powiedzenie „dobrze zjeść”?

Co oznacza powiedzenie „dobrze zjeść”? „Dobrze zjeść” nie znaczy wcale „zjeść dużo”, a wręcz przeciwnie: „jeść dobrze”, znaczy jeść różnorodnie, dostarczając organizmowi różnych witamin, minerałów, protein i innych składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania, które mogą być inne dla każdego z nas. Musisz stosować dietę bogatą w kalorie, aby utrzymać swoją wagę. To oznacza spożywanie…

Continue Reading...

Pożywienie bogate w błonnik

Pożywienie bogate w błonnik Spróbuj wybrać je z potraw, które spożywasz normalnie. Nie jedz potraw, na które w jakikolwiek sposób jesteś uczulony. Mięso, ryby i drób Staraj się jeść mięso kruche. Przygotuj je bez smażenia. Używaj delikatnych przypraw. Jajka Zalecenia: jajecznica, jajka na miękko, omlety, suflety oraz puddingi. Mleko i sery Spożywaj mleko oraz sery,…

Continue Reading...

Potrawy o niskiej zawartości tłuszczu

Potrawy o niskiej zawartości tłuszczu Oto wykaz niektórych, najbardziej popularnych potraw o niskiej zawartości tłuszczu. Nie jest to niezbędnik dla kucharza, ale cenny poradnik dla tych, którzy potrzebują gotowego pomysłu. chudy jogurt, chudy biały ser, mleko odtłuszczone (do 1%), gorące i zimne płatki na mleku, tost z miodem lub kisiel (bez masła), zupy gotowane na…

Continue Reading...

Jak dodawać proteiny do codziennej diety?

Jak dodawać proteiny do codziennej diety? O tym, w jaki sposób można dodawać proteiny do codziennej diety, na pewno warto wiedzieć. Można zwiększyć liczbę protein przyjmowanych przez twój organizm bez zwiększania ilości spożywanego przez ciebie pożywienia. Mleko w proszku zawiera dużo protein. Dodawaj zatem dwie łyżki mleka w proszku do mleka, które pijesz lub które…

Continue Reading...

Ryzyko zachorowania u kobiet

Ryzyko zachorowania u kobiet Do innych czynników zwiększających ryzyko zachorowania na raka są wymienione dalej w tekście. Częste napromieniowywanie, dieta wysokotłuszczowa oraz otyłość zwiększają ryzyko zachorowania na raka piersi. W kwestii ryzyka istnieją nie tylko sprawdzone badania, ale także trwają kolejne próby, na których jednoznaczne wyniki trzeba poczekać – chyba, że chcemy wyciągać wnioski na…

Continue Reading...

Kobiety i ryzyko zachorowania

Kobiety i ryzyko zachorowania Są także inne czynniki, które pozwalają na ocenę stopnia ryzyka zachorowania na raka. Pojawienie się miesiączki przed 12. rokiem życia i jej trwanie do ok. 50 roku życia zwiększa ryzyko zachorowania, podczas gdy rozpoczęcie miesiączkowania po 14. roku życia i wczesna menopauza zmniejszają ryzyko zachorowania. Jak widać, nie ma tego złego,…

Continue Reading...

Zagrożenie chorobą

Zagrożenie chorobą Niektóre kobiety są wyjątkowo zagrożone tą chorobą. Istnieje duże prawdopodobieństwo, iż kobieta, która już przebyła raka jednej piersi, zapadnie na raka drugiej piersi. Istotne jest również, czy choroba nowotworowa pojawiła się już wcześniej w rodzinie, u krewnych w pierwszej linii (matki, siostry, córki). Zwiększa się również ryzyko zachorowania na raka piersi, gdy kobieta…

Continue Reading...

Czynniki zachorowania

Czynniki zachorowania Dzięki badaniom prowadzonym w Stanach Zjednoczonych, od 1990 roku wiadomo, że rocznie statystycznie 1 na 10 kobiet zapada na raka piersi. Dla każdego to inna ocena – wysoka lub niska. Jednak średnio to jedna kobieta z naszej pracy, jedna kobieta z sąsiedztwa itd. Jakiekolwiek byłyby statystyki – zachorowalność na raka zawsze jest zbyt…

Continue Reading...

Niektóre stany przedrakowe

Niektóre stany przedrakowe Pęcherz moczowy: brodawczaki. Sutek: pewne postacie zwyrodnienia, brodawczaki wewnątrz- przewodowe. Przewód pokarmowy: zmiany zanikowe błony śluzowej żołądka w przebiegu niedokrwistości i niedokwaśności żołądka, przewlekłe owrzodzenia, polipowatość rodzinna jelita grubego. Stany przedrakowe cechuje różny stopień zagrożenia przejściem w nowotwór złośliwy, a także różny okres ich zezłośliwienia (np. w szyjce macicy wynosi on ok….

Continue Reading...

Stany przedrakowe

Stany przedrakowe Stanem przedrakowym określamy zmiany chorobowe, na podłożu których po różnym okresie ich trwania rozwija się nowotwór znacznie częściej niż w tkankach nie zmienionych. Najczęściej spotykane stany przedrakowe w tkankach i narządach podano niżej. Skóra: rogowacenie starcze, róg skórny, przewlekłe blizny i owrzodzenia, niektóre postacie znamiom barwnikowych, skóra pergaminowa, która jest tzw. bezwzględnym stanem…

Continue Reading...

Zaburzenia czynności

Zaburzenia czynności W typie łagodnym zaburzenia czynności występują późno, przy dużych rozmiarach guza nie usunięte całkowicie mogą dawać nawroty. Podobnie jak nowotwory złośliwe, dzielimy je na nowotwory pochodzenia nabłonkowego (brodawczaki, gruczolaki) oraz nienabłonkowego (włókniaki, mięśniaki, tłuszczaki, kostniaki). Mogą być groźne dla człowieka, jeżeli są umiejscowione w obrębie ważnych dla życia narządów (np. naczyniaki lub oponiaki…

Continue Reading...

Psychologia a nowotwory

Psychologia a nowotwory Stałe kontrole lekarskie również wywołują stres. Lęk, przyczyna wszystkich reakcji chorych, jest wynikiem ignorancji i schematu myślowego utrwalonego w przesądach. Chory powinien znać nie tylko ryzyko związane z leczeniem, lecz i szansę, jaką mu ono daje, wiedzieć, na co się naraża odmawiając właściwej terapii. Do pokonania obaw przed nowotworami potrzeba rzetelnej informacji,…

Continue Reading...

Aspekty psychologiczne w chorobie nowotworowej

Aspekty psychologiczne w chorobie nowotworowej Stwierdzenie nowotworu u chorego jest dla niego stresem. W zależności od stanu psychofizycznego pacjenta mogą wystąpić reakcje lękowe, histeryczne, depresyjne albo paranoidalne. Zatem przy leczeniu konieczna jest znajomość stanu psychicznego pacjenta, jego stosunku do choroby i metody leczenia oraz umiejętność przełamywania niewiary w terapię, możliwość wyleczenia, zmiany przekonania, że „jest…

Continue Reading...

Inne metody badania piersi

Inne metody badania piersi Żadna metoda nie jest tak niezawodna jak mammografia, niemniej jednak istnieje wiele innych metod badania piersi, o których powinno się coś wiedzieć. Są to między innymi: Ultrasonografia — metoda wczesnego wykrywania zmian w tkance piersi bez wystawiania ich na bezpośrednie napromieniowanie. W przypadku biustu młodego i jędrnęgo, uważana jest za skuteczniejszą…

Continue Reading...

Codzienne rady dla chorych

Codzienne rady dla chorych Istnieje wiele rad, które warto zastosować w codziennym życiu, jeśli zależy ci na odpowiednim poziomie energii. Możesz uzyskać to w całkiem prosty sposób. Oto kilka propozycji: spożywaj różnego rodzaju mieszanki, dania gotowe mrożone. Jest to wyjątkowo istotne dla osób bardzo osłabionych. Im mniej czasu spędzisz gotując, tym więcej czasu będziesz mieć…

Continue Reading...

Energia w czasie choroby

Energia w czasie choroby Warto zadbać o poziom swojej energii podczas choroby. Cenne mogą okazać się nowe nawyki i odrzucenie starych przyzwyczajeń. Zaoszczędzona energia na pewna przyda się każdemu choremu. Rady i zalecenia: pozwól komuś innemu przygotowywać posiłki, jeśli wiesz, że leczenie potrwa dłużej. Zrób listę potrzebnych rzeczy, aby twoja rodzina, przyjaciele, znajomi mogli ci…

Continue Reading...

Oszczędzaj czas podczas choroby

Oszczędzaj czas podczas choroby Jak oszczędzać czas i energię? Jedna z pacjentek stwierdziła, iż nie miała w trakcie chemioterapii żadnych problemów — była zbyt zmęczona, aby gotować. Sytuacja ta bardzo często się powtarza. Czas i energię musi oszczędzać nie tylko pacjent, ale również jego rodzina. Niemniej jednak, pacjent musi sobie zdawać sprawę, że tak jak…

Continue Reading...

Przygotuj dobre jedzenie!

Przygotuj dobre jedzenie! Przygotowanie potraw bardzo ułatwiają wszelkiego rodzaju sprzęty kuchenne, takie jak mikser, malakser, patelnia elektryczna, garnek do gotowania na parze, toster, szybkowar, kuchenka mikrofalowa oraz maszyna do zmywania naczyń. Warto zauważyć, że choć często (jeśli jeszcze go nie masz) sprzęt kuchenny może wydawać się drogą inwestycją. To dość mylne, ponieważ tego typu sprzęt…

Continue Reading...

Różne diety

Różne diety Oto podział na cztery diety według konkretnych wskaźników. Często występuje przy przepisach. dieta niskotłuszczowa: przepisy, w których zawartość tłuszczu jest mniejsza niż 10 gramów na jeden posiłek mięsny lub 5 gramów dla innych produktów; niektóre potrawy przygotowuje się zupełnie bez tłuszczu; dieta o niskiej zawartości laktozy: posiłki zawierające minimalne ilości laktozy są omawiane…

Continue Reading...

Jedzenie w czasie choroby

Jedzenie w czasie choroby Interesujące, że większość chorych instynktownie unika jedzenia, które jest dla nich niewskazane. Przynajmniej 35% utrzymuje, iż w trakcie leczenia przestają jeść frytki, słodycze, pić alkohol oraz spożywać produkty smażone. Twierdzili, ze to jedzenie przestało im smakować i przyprawiało o nudności. Część osób przestała pić herbatę i kawę. Wszyscy natomiast twierdzili, że…

Continue Reading...

Okoliczności przy jedzeniu

Okoliczności przy jedzeniu Nie bez znaczenia jest oczywiście atmosfera, w jakiej jesz. Ładnie nakryty stół, kwiaty, serwetki być może pomogą ci zapomnieć o braku apetytu. Równie istotne są zapachy — świeżego pieczywa, pieczonego ciasta. Kieliszek wina, szklaneczka piwa (po uprzednim porozumieniu z lekarzem) z pewnością pomoże ci się zrelaksować, a może nawet pobudzi twój apetyt….

Continue Reading...

Szybkie jedzenie

Szybkie jedzenie Przygotuj sobie tzw. szybkie jedzenie. Nie chodzi tutaj jednak zdecydowanie o fast-foody. Śmieciowe jedzenie ma niewiele wspólnego ze zdrowiem. Jeżeli chcesz o siebie dbać, najlepiej zupełnie wyeliminuj takie posiłki ze swojej diety. Wykorzystaj możliwości szybkiego przygotowywania potraw, bez nadmiernego wysiłku. Jeżeli dodasz do posiłków mleko, jakąś sałatkę lub bułkę posmarowaną masłem, z pewnością…

Continue Reading...

Jedzenie a rak

Jedzenie a rak Przedyskutuj swoje problemy żywieniowe z lekarzem, zanim odwołasz się do domowej apteczki. Upewnij się, że twoje kłopoty nie są objawami wymagającymi opieki medycznej. Nie bój się zadawać pytań lekarzowi. On jest po to, by ci na nie odpowiedzieć i tym samym ci pomóc. Nie pozwól na to, by stres zaważył o twoim…

Continue Reading...

O jedzeniu

O jedzeniu Na początku uświadom sobie jedną znaczącą kwestię. Daj szansę jedzeniu. Pamiętaj, że to, co wydaje się niepociągające dzisiaj, może okazać się całkiem dobre jutro. Najważniejsza jest otwartość na sugestie i zalecenia. Zapomnij o uprzedzeniach. Jednak zachowaj chłodną głowę. Strzeżonego… Wykorzystaj momenty dobrego samopoczucia i kiedy czujesz się lepiej, staraj się zjeść więcej (oczywiście…

Continue Reading...

Starsze wpisy: